Απρίλιος 2015

Άσκηση για να προλαμβάνουμε το... πέσιμο στην τρίτη ηλικία!

Ο λαός λέει πως ο γέρος κινδυνεύει ή από πέσιμο ή από κάτι άλλο. Σοβαρά τώρα, οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων τραυματισμών στους ηλικιωμένων. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων άνω των 65 ετών και οι μισοί άνω των 80 θα πέσουν κάθε χρόνο. Δεν είναι όμως μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, υποστηρίζουν επιστήμονες που ασχολούνται ειδικά με αυτό το πρόβλημα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Δεν του άρεσε ο δρόμος που έκανε ποδήλατο και τον καθάρισε μόνος του!

Ο Ολανδός Tommy Kleyn έχει πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα: κάθε πρωί που θα ξυπνήσει, παίρνει το ποδήλατό του και πηγαίνει στη δουλειά του. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι πάντα η ίδια. Ένας ποδηλατόδρομος και μερικά δρομάκια που βρίσκονται πλάι από ένα ποτάμι.

Τον τελευταίο καιρό όμως, δεν μπορούσε να απολαύσει την διαδρομή του. Κι αυτό γιατί όταν περνούσε δίπλα από το ποτάμι, αντί να σταθεί για λίγο και να θαυμάσει το όμορφο τοπίο, αύξανε ταχύτητα για να αποφύγει την δυσάρεστη οσμή που έρχεται από τα εκατοντάδες σκουπίδια που υπάρχουν διασκορπισμένα κατά μήκος της όχθης.

Το ιδανικό σώμα!

Μία γυμνάστρια, η Cassey Ho, η οποία κάνει βιντεάκια με προτεινόμενες ασκήσεις στο youtube, αν και πολύ γυμνασμένη και όμορφη, δεχόταν αρκετά αρνητικά σχόλια κάτω από τα βίντεό της, σχετικά με την εμφάνισή της. Συγκεκριμένα, πολλοί της άφηναν σχόλια πως είναι χοντρή και πως με τέτοιο σώμα πως είναι δυνατόν να είναι γυμνάστρια και να προτείνει ασκήσεις. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, μόνο χοντρή δεν είναι η κοπέλα ενώ είναι και πολύ γυμνασμένη.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η παχυσαρκία δεν προλαμβάνεται μόνο με άσκηση!

Μία επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική, δημοσίευσαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής, την λεγόμενη BJSM, τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αμφισβητεί τις συστάσεις των γιατρών που λένε πως πρέπει να αθλούμαστε για να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία. Όπως λένε, θεωρούν μύθο την συγκεκριμένη θεωρία.

Συμπληρώνουν λέγοντας πως η φυσική δραστηριότητα μπορεί να παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η άνοια και ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά ο ρόλος της στην πρόληψη της παχυσαρκίας είναι ελάχιστος.

Γυμναστείτε για φρέσκια και νεανική την επιδερμίδα!

Η αλήθεια είναι πως όταν βλέπουμε αθλήτριες, σπάνια βλέπουμε κάποια με χαλαρή επιδερμίδα. Μήπως αντί να κυνηγάμε τις πλαστικές επεμβάσεις και τις «θαυματουργές» λύσεις, πρέπει να ασκηθούμε;

Η άσκηση διατηρεί το δέρμα μας νεότερο, μπορεί επίσης και να αντιστρέψει τη γήρανση του δέρματος σε άτομα που ξεκινούν άσκηση αργά στη ζωή. Αυτό τουλάχιστον μας λέει μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster, στο Οντάριο.

Νεφροπαθείς: Ωφελούνται από τις ασκήσεις με βάρη!

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο συχνά νιώθουν τους μυς των ποδιών τους πιο αδύναμους. Δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους εργασίες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα της σκάλας, κτλ.

Οι λόγοι είναι περίπλοκοι, αλλά είναι αποτέλεσμα αποτυχίας της νεφρικής λειτουργίας. Γνωρίζουμε ότι στο γενικό πληθυσμό η άσκηση με βάρη (ή άσκηση αντίστασης) βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών σε ασθενείς με ΧΝΝ.

Τι είδος άσκησης να διαλέξω;

Ξεκινάμε λέγοντας πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος άσκηση. Υπάρχουν πολλά διάφορα είδη γυμναστικής: βάρη, αεροβική, σουηδική, πιλάτες και πολλές πολλές άλλες.

Οι ειδικοί λένε πως το είδος της άσκησης που πρέπει να επιλέξουμε πρέπει να εξαρτάται από το στόχο του αθλούμενου, άσχετα από την προτίμηση για συγκεκριμένα σπορ. Πρέπει δηλαδή να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε με αυτή: μείωση βάρους/λίπους, αύξηση βάρους μυικής μάζας, γυμναστική για τη βελτίωση της διάθεσης, εκγύμναση μετά από τραυματισμούς από ατυχήματα σε Κέντρα Αποκατάστασης ή γυμναστήρια.

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει και την όσφρηση!

Η όσφρηση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι το κάπνισμα, οι ρύποι της ατμόσφαιρας στην οποία ζούμε, η ηλικία, κτλ. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη το ένα τέταρτο των ατόμων άνω των 50 ετών παρουσιάζει επιδείνωση με το πέρασμα των χρόνων.

Για να έχουν γερή καρδιά τα παιδιά πρέπει να αθλούνται!

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υγιή και να έχουν όσο το δυνατόν πιο σωστά εφόδια για την υπόλοιπη ζωή τους! Τα μεγαλύτερα μάλιστα παιδιά των «προαθλητικών ελέγχων» παρουσιάζουν ελάχιστες αποκλείσεις απ’ τους ενήλικες στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, του καρδιογραφήματος και του υπερηχοκαρδιογραφήματος.

Ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση είναι ένα ιδιαίτερα τραγικό, αλλά και σπάνιο γεγονός (λιγότερο από 1 στους 100.000 αθλούμενους ανά έτος), πολύ σπανιότερο από άλλες αιτίες θανάτου στους νέους (τροχαία, αυτοκτονίες, ναρκωτικά).

Σελίδες