Νεφροπαθείς: Ωφελούνται από τις ασκήσεις με βάρη!

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο συχνά νιώθουν τους μυς των ποδιών τους πιο αδύναμους. Δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους εργασίες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα της σκάλας, κτλ.

Οι λόγοι είναι περίπλοκοι, αλλά είναι αποτέλεσμα αποτυχίας της νεφρικής λειτουργίας. Γνωρίζουμε ότι στο γενικό πληθυσμό η άσκηση με βάρη (ή άσκηση αντίστασης) βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών σε ασθενείς με ΧΝΝ.

Το Διαβητικό Κέντρο Leisester, ζήτησε από ομάδα ασθενών να επισκέπτονται το νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα, επί οκτώ εβδομάδες και να πραγματοποιούν άρση βαρών με τα πόδια. Για να μπορέσουν να διαπιστώσουν αν θα βοηθούσε η άσκηση τους ασθενείς, οι επιστήμονες μέτρησαν το μέγεθος και τη δύναμη των μυών στα πόδια, καθώς και το πόσο ήταν σε θέση να περπατήσουν πριν την έναρξη των ασκήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από οκτώ εβδομάδες, η αντοχή των μυών των ποδιών των ασθενών με ΧΝΝ, είχε αυξηθεί και μπορούσαν να περπατήσουν περισσότερο.

Το εκπληκτικό είναι ότι οι ασθενείς δεν είχαν ασκηθεί καθόλου με περπάτημα σε αυτή τη μελέτη, κάτι που θα σήμαινε απώλεια μυϊκής μάζας, αδυναμία και δυσκολότερο περπάτημα, ενώ συνέβη το αντίθετο.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πραγματικά τα σημαντικά οφέλη μιας μικρής καθημερινής άσκησης με βάρη στη συνήθη φροντίδα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.