Τι είδος άσκησης να διαλέξω;

Ξεκινάμε λέγοντας πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος άσκηση. Υπάρχουν πολλά διάφορα είδη γυμναστικής: βάρη, αεροβική, σουηδική, πιλάτες και πολλές πολλές άλλες.

Οι ειδικοί λένε πως το είδος της άσκησης που πρέπει να επιλέξουμε πρέπει να εξαρτάται από το στόχο του αθλούμενου, άσχετα από την προτίμηση για συγκεκριμένα σπορ. Πρέπει δηλαδή να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε με αυτή: μείωση βάρους/λίπους, αύξηση βάρους μυικής μάζας, γυμναστική για τη βελτίωση της διάθεσης, εκγύμναση μετά από τραυματισμούς από ατυχήματα σε Κέντρα Αποκατάστασης ή γυμναστήρια.

Για παράδειγμα άνθρωποι με προβλήματα καρδιαγγειακά θα πρέπει να περπατούν περισσότερο, άλλοι που έχουν νοσήματα στον αυχένα θα πρέπει να προσέχουν να μην κάνουν ασκήσεις που θα τον πλήξουν, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν ανδρολογικά προβλήματα ας αποφεύγουν το ποδήλατο.

Μετά τη λιπομέτρηση, η άσκηση πρέπει να γίνεται σταδιακά κι υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε ειδοποιήσει και τον προπονητή μας για τα όποια προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζουμε. Όταν οι ασκήσεις που κάνουμε είναι πανομοιότυπες τότε μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμών. Παρ΄ όλα αυτά αν κάποιος κάνει γυμναστική γιατί θέλει ν΄ αδυνατίσει, όπως εξηγούν ειδικοί, χωρίς αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει.