Η συστηματική άσκηση βελτιώνει και την όσφρηση!

Η όσφρηση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι το κάπνισμα, οι ρύποι της ατμόσφαιρας στην οποία ζούμε, η ηλικία, κτλ. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη το ένα τέταρτο των ατόμων άνω των 50 ετών παρουσιάζει επιδείνωση με το πέρασμα των χρόνων.

Κι όμως, η συστηματική άσκηση μπορεί να αποτρέψει το «ξεθώριασμα» της αίσθησης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν, για δέκα χρόνια, 1.600 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε προβλήματα με την μυρωδιά τους κατά την έναρξη της έρευνας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν κατ “επανάληψη την ικανότητα των εθελοντών να εντοπίζει οκτώ μυρωδιές, όπως λεμόνι, σοκολάτα και καφέ.

Κατά την περίοδο της έρευνας, το 28% των συμμετεχόντων ανέπτυξε πρόβλημα με την αίσθηση της όσφρησης. Όμως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο το άτομο ασκείται, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να αναπτύξουν προβλήματα στην όσφρηση.

Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χάσουν την αίσθηση της όσφρησης από τις γυναίκες, και ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν δυσλειτουργία της αίσθησης της όσφρησης.