Συγκεκριμένα, αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις χειρουργικές εκβάσεις ασθενών, και τις σύγκριναν με τους φακέλους παραπόνων τους. Τα αποτελέσματα; «Όσοι ασθενείς είχαν χειρουργηθεί από γιατρούς οι οποίοι είχαν τις περισσότερες αναφορές για ακατάλληλη συμπεριφορά εναντίον τους, είχαν 14% περισσότερες επιπλοκές το μήνα μετά την εγχείρηση, συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από ευγενικούς γιατρούς», αναφέρει το iatronet.gr.
Ανάμεσα στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνονταν μολύνσεις της χειρουργικής τομής, πνευμονία, νεφρικά προβλήματα, εγκεφαλικό, καρδιολογικά προβλήματα, θρομβώσεις, σήψη και ουρολοιμώξεις, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Surgery.
Όπως αναφέρει το iatronet.gr, «ο κύριος ερευνητής Dr. William Cooper, καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής στο Vanderbilt Center for Patient and Professional Advocacy, δήλωσε ότι οι χειρουργοί που είναι αγενείς και ασεβείς στους ασθενείς τους μπορεί να συμπεριφέρονται άσχημα και στο λοιπόν προσωπικό, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας».
Αν για παράδειγμα ο χειρουργός μιλήσει με αγένεια στον αναισθησιολόγο την ώρα του χειρουργείου, ο αναισθησιολόγος ίσως διστάσει να αναφέρει τυχόν πρόβλημα που εντοπίσει στην διαδικασία, για να αποφύγει νέο κρούσμα φωνών ή αγένειας από τον χειρουργό.
Το ίδιο ισχύει για το νοσηλευτικό προσωπικό: Αν ο χειρουργός αγνοεί επίμονα την νοσηλεύτρια του χειρουργείου, αυξάνονται οι πιθανότητες εκείνη να μην αναφέρει τυχόν αμφιβολίες που έχει κατά την διάρκεια του χειρουργείου.