Όχι μόνο πόσο, αλλά και πως!

Κι όμως, και στην άσκηση η ποιότητα είναι που μετράει και όχι μόνο η συχνότητα. Δεν αρκεί απλά να ασκείται κάποιος περισσότερο, πρέπει να γίνεται το κατάλληλο εύρος ασκήσεων και δραστηριοτήτων που προωθούν πιο αποτελεσματικά την υγεία και καλή φυσική κατάσταση.

Μάλιστα, σε ένα πείραμα που έγινε σχετικά και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Applied Physiology, μελέτησαν 36 γυναίκες και 21 άνδρες μεταξύ των ηλικιών 35 και 57 ετών, οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Οι συμμετέχοντες, αφού χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υποβλήθηκαν σε δοκιμή 16 εβδομάδων, κατά την οποία όλα τα άτομα που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (60 γραμμάρια την ημέρα) αλλά τέθηκαν σε διαφορετικά σχήματα άσκησης.

Η πρώτη ομάδα έκανε καθιστική ζωή, η δεύτερη υποβλήθηκε σε έντονο πρόγραμμα κατάρτισης αντίστασης τέσσερις φορές την εβδομάδα και η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια πολυδιάστατη θεραπευτική αγωγή που περιελάμβανε κατάρτιση δύναμης και καρδιάς.

Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις, η τελευταία ομάδα, η οποία ανέλαβε το πιο ποικίλο πρόγραμμα άσκησης, έχασαν το περισσότερο βάρος (2,6%) και την πιο λιπώδη μάζα (6,6%), ενώ απέκτησαν μεγαλύτερο ποσοστό άλιπης μάζας σώματος (2%) από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης τη σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή των ανθρώπων και προτείνεται η αύξηση της πρόσληψης έως 35% για την μείωση του σωματικού λίπους.