Τραυματιστήκατε στο γυμναστήριο; Τι πρέπει να προσέξετε στην διατροφή σας;

Οι ανάγκες του σώματος είναι διαφορετικές μετά από έναν τραυματισμό. Για την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση του οργανισμού είναι σημαντική η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας κάποιων συγκεκριμένων συστατικών που θα βοηθήσουν στο να μειωθούν οι απώλειες μυϊκού ιστού, αλλά και η επούλωση του τραυματισμένου ιστού.

Χρειάζονται καλής ποιότητας πρωτεΐνες στη διατροφή του τραυματία, γιατί βοηθά στην δημιουργία νέου μυϊκού ιστού, στον έλεγχο του οιδήματος, στην προστασία εναντίον της μόλυνσης του οργανισμού. κ.α.

Η αύξηση των υδατανθράκων (60-70% των θερμίδων) θα εξασφαλίσει ότι οι πρωτεΐνες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την δημιουργία πρωτεϊνούχων ουσιών και όχι για να καλύψει τυχόν ελλείψεις σε υδατάνθρακες.
Καλό είναι επίσης, να περιοριστεί η κατανάλωση λίπους καθώς, η εναπόθεση λίπους σε τραυματισμένες περιοχές εμποδίζει στην επούλωση και προδιαθέτει τον οργανισμό σε μολύνσεις και αιματώματα.

Κάποιες βιταμίνες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και αποθεραπεία των αθλητικών κακώσεων, πχ., η βιταμίνη C που βοηθάει στην τελική σύνθεση του κολλαγόνου. Το ασβέστιο πρέπει να διατηρείται σε επαρκής ποσότητες γιατί είναι από τα πιο βασικά μέταλλα στα κόκαλα.

Το φολικό οξύ, η βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το παντοθενικό οξύ, έχουν σημαντικό όλο στην δημιουργία αντισωμάτων, βοηθώντας να επουλώσει ο τραυματισμένος ιστός πιο γρήγορα και να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Τα ω3 λιπαρά οξέα βοηθάνε τους συνδέσμους να είναι εύκαμπτοι και ευλύγιστοι. Επίσης μειώνουν την πιθανότητα φλεγμονής και προστατεύον τους χόνδρους.