Σχοινόπρασο: Το μαγικό βότανο!

Το σχοινόπρασο ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με την ονομασία "allium", την οποία πήραν από το λατινικό όνομα του σκόρδου. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονα, που συμπεριλαμβάνουν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και άλλα. Το σχοινόπρασο συναντάται επίσης και ως Chives,

Καλλιεργείται για τα φύλλα του και όχι για τον βολβό του, όπως το κοινό κρεμμύδι. Έχει πιο ελαφριά γεύση από το κοινό κρεμμύδι και χρησιμοποιείται όπου και αυτό, με τη διαφορά ότι είναι πιο ευκολοχώνευτο.

Το σχοινόπρασο, όταν καταναλώνεται ως σαλατικό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο και μπορεί να βοηθήσει στην αναιμία. Επίσης, ρίχνει την πίεση και βοηθά στην πέψη. Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια allium έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο, ειδικά του στομάχου και του παχέος εντέρου. Οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις τους οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των σουλφιδίων που περιέχουν. Αν και ο ακριβής μηχανισμός, με τον οποίο αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τον καρκίνο είναι άγνωστος, πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και την μετάλλαξή τους, καθώς και τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών.

Φαίνεται πως βοηθούν στον καρκίνο του προστάτη, του οισοφάγου και του στομάχου ενώ βοηθά στον ύπνο και ψυχική διάθεση.

Το ξαναεντάξαμε στις κουζίνες μας μετά την καθιέρωση του ανατολίτικου φαγητού στα εστιατόρια, κυρίως τα κινέζικα. Τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του και αρωματίζουν σαλάτες, σάλτσες, πίτες, και σούπες. Επίσης, χρησιμοποιείται σε κοτόπουλο, ψάρι, ομελέτες κτλ.

Η καλλιέργειά του είναι πολύ εύκολη. Απλά, τοποθετήστε το γλαστράκι σε φωτεινή θέση στο παράθυρο της κουζίνας. Φροντίστε να έχει πάντα επάρκεια σε νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μείνει σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες.