Στον Πειραιά ο Αφελάι!

Το "μπαμ" του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε! Παίκτης του Ολυμπιακού είναι ο Ιμπραΐμ Αφελάι. Οι Πειραιώτες συμφώνησαν τόσο με την Μπαρτσελόνα, όσο και με τον Ολλανδό εξτρέμ.
Το μεταγραφικό "μπαμ" του καλοκαιριού από την ΠΑΕ Ολυμπιακός ολοκληρώθηκε! Οι ερυθρόλευκοι ήρθαν σε οριστική συμφωνία τόσο με την Μπαρτσελόνα, όσο και με τον Ιμπραΐμ Αφελάι. Οι Πειραιώτες απέκτησαν τον 28χρονο Ολλανδό ακραίο μεσοεπιθετικό με κανονική μεταγραφή , αγοράζοντας τον από την ομάδα της Καταλονίας.
Με αυτόν τον τρόπο οι Πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν τα λόγια τους πράξη, όπως είχαν υποσχεθεί, φέρνοντας στο μεγάλο λιμάνι έναν πρωτοκλασάτο ποδοσφαιριστή, , ο οποίος και κατέκτησε το τρόπαιο με τους "μπλαουγκράνα" το 2011, στον τελικό απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1).
Οι ερυθρόλευκοι αφού "έδωσαν τα χέρια" με την Μπαρτσελόνα για την μετακίνηση του ποδοσφαιριστή τα "βρήκαν" σε όλα και με τον Ολλανδό στράικερ, με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν κοντά στα 2.000.000 ευρώ.
Πρόκειται για μία τεράστια μεταγραφική κίνηση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για μία μεγάλη επένδυση, βάζοντας... βαθιά το χέρι στην τσέπη, τόσο ώστε να φέρει εις πέρας το "deal" με την Μπαρτσελόνα, έχοντας ανταγωνισμό καθώς και άλλες ομάδες διεκδικούσαν τον παίκτη, όσο και στο να πείσει τον ποδοσφαιριστή να έρθει στον Ολυμπιακό. Ο Ιμπραΐμ Αφελάι, ύστερα από τα ερυθρόλευκα της Αϊντχόφεν με την οποία αναδείχτηκε, θα φορέσει ξανά τα ίδια χρώματα, αλλά αυτή την φορά εκείνα της πειραϊκής ομάδας.
Ο Ιμπραΐμ Αφελάι (με καταγωγή από το Μαρόκο) είναι προϊόν των ακαδημιών της Αϊντχόφεν, στην οποία έμεινε μέχρι τον Δεκέμβρη του 2010, όταν και παραχωρήθηκε στην Μπαρτσελόνα με 3.000.000 ευρώ. Στον ολλανδικό σύλλογο πραγματοποίησε καταπληκτικές σεζόν, όντας ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της λίγκας, με αποτέλεσμα οι Καταλανοί να ενδιαφερθούν και να τον κάνουν δικό τους. Στην Βαρκελώνη, με εξαίρεση ορισμένες αξιόλογες εμφανίσεις, γενικότερα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί καθώς είχε θέματα τραυματισμών και δόθηκε με την μορφή δανεισμού στην Σάλκε την περίοδο 2012/13. Μάλιστα, εκείνη την σεζόν, είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League αγωνιζόμενος στην γερμανική ομάδα.
Επέστρεψε στους "μπλαουγκράνα" το περασμένο καλοκαίρι και ένα χρόνο μετά ο Ολυμπιακός είναι ο επόμενος σταθμός της πορείας του. Συνολικά στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 262 παιχνίδια, με απολογισμό 45 γκολ και 26 ασίστ. Στο παρελθόν υπήρξε βασικό μέλος της Εθνικής Ολλανδίας, έχοντας προλάβει να σημειώσει 5 γκολ σε 44 εμφανίσεις, λαμβάνοντας μέρος στα Euro του 2008 και του 2012, αλλά και στο Μουντιάλ του 2010, όντας διεθνής από το 2007 έως και το 2012. Από τους "πορτοκαλί", όμως, εξαιτίας των τραυματισμών του, έχασε την θέση του, αλλά μέσω των Πειραιωτών θα επιδιώξει να γίνει ξανά διεθνής σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.
Πρόκειται για έναν καθαρόαιμο εξτρέμ, ο οποίος μπορεί να παίξει με άνεση και στις δύο πλευρές, ενώ αν και εφόσον χρειαστεί έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί ακόμη και ως επιτελικός μέσος πίσω από τον σέντερ-φορ. Στην Αϊντχόφεν, για παράδειγμα, όπου έκανε... πράγματα και θαύματα, τα πήγε περίφημα αγωνιζόμενος και στους τρεις ρόλους, αλλά η κύρια του θέση είναι εκείνη του αριστερού εξτρέμ, καθώς αρέσκεται να παίζει την πλευρά με "ανάποδο" πόδι, όντας δεξιοπόδαρος, αλλά μπορεί να χειριστεί την μπάλα με άνεση και με το αριστερό. Ένας παίκτης που φημίζεται για την ταχύτητα του με ή χωρίς την μπάλα. Καλός χειριστής της μπάλας, ντριμπλέρ, διεισδυτικός, παίκτης που δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει, αλλά και να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, διαθέτοντας δυνατό σουτ και καλά τελειώματα φάσεων. Γενικότερα, κατέχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έψαχνε σε ποδοσφαιριστή ο Μίτσελ για την θέση του βασικού ακραίου μεσοεπιθετικού στο ρόστερ του. Υγιής να παραμείνει και είναι δεδομένο πως θα κάνει την διαφορά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ευρώπη.

Tags: