Στάδιο Αγία Σοφία

Το Στάδιο "Αγία Σοφία", είναι πρότζεκτ ενός νέου, σύγχρονου γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια για την ποδοσφαιρική Α.Ε.Κ . Το γήπεδο θα κατασκευαστεί στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου βρισκόταν το παλίο γήπεδο της Α.Ε.Κ , το ιστορικό Νίκος Γκούμας .
Το στάδιο Νίκος Γκούμας κατασκευάστηκε το 1932 και κατεδαφίστηκε το 2003 με απόφαση του τότε προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα. Το πλάνο ήταν να κατασκευαστεί νέο στη θέση του το οποίο θα περιλάμβανε γήπεδο μπάσκετ και εμπορικό κέντρο με αυτοχρηματοδότηση. Οι εργασίες όμως σταμάτησαν σύντομα ύστερα από προσφυγή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και περίοικων στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο τελικά έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκευή του .
Το 2005 ο Δημήτρης Μελισσανίδης στα πλαίσια της τότε υποψηφιότητας του για την προεδρία της ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. παρουσίασε σχέδιο για νέο γήπεδο στη θέση του "Νίκος Γκούμας" με την ονομασία "Αγία Σοφία" αλλά έχασε τις εκλογές. Οι επόμενες διοίκησεις Νικολαϊδη και Αδαμίδη μελέτησαν τη δημιουργία ενός νέου γήπεδου στη Φυλή στον χώρο του ΕΟΔΔΥ, σχέδιο που δεν προχώρησε λόγω έλειψης χρηματοδότησης. Μετά τη χρεοκοπία της ΠΑΕ Α.Ε.Κ. και τον υποβιβασμό της ομάδας το 2013 ο Μελισσανίδης ανέλαβε την αναδιοργάνωση της ομάδας και επανέφερε το σχέδιο της "Αγίας Σοφίας".
Το γήπεδο θα πάρει το όνομα Αγία Σοφία από τον ομώνυμο ορθόδοξο καθεδρικό ναό που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Το στάδιο θα έχει επίσης εμπορικό όνομα, το οποίο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Το γήπεδο θα κοστίσει περίπου € 65.000.000. Θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής με το ποσό των € 20.000.000 , ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δικέφαλος Α.Ε, εταιρίας που συστάθηκε για κατασκευή του γηπέδου.
Η πρώτη παρουσίαση του γηπέδου έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα Μίλτος Κουντουράς στο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας. . Ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε ομιλία του τόνισε ευεργετικές επιπτώσεις που θα η κατασκευή του γηπέδου θα έχει όχι μόνο για την ΑΕΚ αλλά και για το δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Δημήτρης Ανδριανόπουλος, υπεύθυνος του πρότζεκτ, αποκάλυψε τα πρώτα στοιχεία και χαρακτηριστικά του γηπέδου. Ανέφερε πως θα έχει χωριτικότητα 32,500 - 34,000 θέσεις, θα πληρεί τις απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί ως γήπεδο τεσσάρων αστέρων από την UEFA, θα υπάρχουν 40 σουίτες και πέντε διαφορετικούς τύπους καθισμάτων. Δεν θα έχει καθόλου εμπορικές χρήσεις και θα υπάρχουν περίπου 1.200 θέσεις υπαίθριες θέσεις στάθμευσης και 400-500 υπόγειες. Το χρονοδιάγραμμα προνοεί έναρξη εργασιών για την κατασκευή του γηπέδου αρχές 2014 και ολοκλήρωση του τέλη του 2015. Παρουσιάστηκαν επίσης οι πρώτες φωτογραφίες του γηπέδου το οποίο έχει έντονο το βυζαντινό στοιχείο και βυζαντινή αρχιτεκτονική. Το γήπεδο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και εξωτερικά μοιάζει με κάστρο
Η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2013 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Παρουσιαστής ήταν ο γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος και οπαδός της Α.Ε.Κ Νίκος Ευαγγελάτος. Την παρουσία τους έδωσαν μορφές της σύγχρονης και παλιάς ιστορίας της Α.Ε.Κ. Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές όπως οι Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου Θωμάς Μαύρος, Ντέμης Νικολαΐδης αλλά και τωρινοί, όπως ο αρχηγός της ομάδας Νίκος Γεωργέας. Παρών ήταν επίσης και ο προπονητής της Ένωσης Τραϊανός Δέλλας, ο Τεχνικός Διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος και ο επικεφαλής Αγωνιστικού Τμήματος και Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν και πρώην μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ Α.Ε.Κ όπως Νίκος Νοτίας, Πέτρος Παππάς και Πόλυς Χατζηιωάννου. Επίσης έδωσαν το παρών εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ. Τον λόγο πήρε πρώτα ο διαχειριστής του έργου Δημήτρης Ανδριανόπουλος ο οποίος ανέλυσε το πρότζεκτ και το παρομοίασε με μαραθώνιο, στον οποίο σημασία έχει ο τερματισμός και όχι ο χρόνος υλοποίησης. Επίσης ανέφερε πως το γήπεδο κατά την κατασκευή του θα προσφέρει 1500 με 2000 θέσεις εργασίας σε ανέργους, εκ των οποίων 200 με 400 μόνιμες μετά την ολοκλήρωσή του. Ο αρχιτέκτονας του έργου Θανάσης Κυρατσούς ανέφερε μεταξύ άλλων πως στόχος είναι μέσα από το γήπεδο "να εκπροσωπείται το είναι και το φαίνεσθαι της ΑΕΚ". Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Μηροπολίτης Δράμας Παύλου, ο οποίος μετέφερε το μύνημα του Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και ανακοίνωσε την συμβολική προσφορά € 50.000 για την κατασκευή του γηπέδου, ως τον "πρώτο θεμέλιο λίθο". Ο πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήρης Μελισσανίδης πήρε θέση στο βήμα και ανέφερε πως "έφτασε η ώρα της μεγάλης δικαίωσης. Το κάστρο δεν θα πέσει ποτέ και ο δικέφαλος αετός θα επιστρέψει πιο προστατευμένος". Ανακοίνωσε επίσης πως πως οι θύρες του γηπέδου, πλην της 21, θα φέρουν ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας. Συμπλήρωσε πως "Όσο κι αν δυσκολεύονται οι αντίπαλοι μας να το καταλάβουν, η ΑΕΚ είναι κάτι περισσότερο από μία ομάδα και της αρμόζει κάτι ξεχωριστό από ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο...". Επίσης το Ίδρυμα Ωνάση προσέφερε οικονομική βοήθεια ύψους € 100.000 για την ανέργεση του γηπέδου . Ακολούθησε ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό και οπαδό της ΑΕΚ Κώστα Βουτσά ο οποίος εξηγούσε στον "εγγονό" του την ιστορία του παλιού γηπέδου της ΑΕΚ, και τα σχέδια για κατασκευή καινούργιου . Στο γήπεδο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι εγκαταστάσεις του γηπέδου.
Το γήπεδο θα έχει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το βίντεο της επίσημης παρουσίασης στις 6 Νοεμβρίου 2013:
• Εκκλησάκι του Οσίου Λουκά, προς τιμή του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλο
• Διπλά αποδυτήρια για τουρνουά μεταξύ τεσσάρων ομάδων
• 33,000 χωριτηκότητα (τελική χωρητικότητα αναμένεται να ανακοινωθεί)
• Αίθουσα Συνέντευξης Τύπου
• Είσοδος VIP
• VIP Club "Βάσος Χατζηιωάννου"
• Αριστοτέλης Ωνάσης Executive Lounge
• 40 σουίτες
• Executive σουίτα
• Μπουτίκ Α.Ε.Κ
• Μουσείο Ιστορίας Α.Ε.Κ
• Μουσείο Ελληνικού Προσφυγισμού
• Εστιατόριο με πανοραμική θέα
• Παραδοσιακό κουρείο
• Καφενείον "Το Γνήσιον"
• Στιλβωτήριον
• Αίθουσα Χαλάρωσης
• Χαμμάμ
• Σάουνα
• Χώροι Πισίνας (Εσωτερικοί)
Οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου άρχισαν στις 21 Ιανουαρίου 2014.
Υπάρχει προσπάθεια της ΑΕΚ, η νέα γραμμή 4 του μετρό Αθήνας, να εκτείνεται από τον Ευαγγελισμό έως τη Νέα Φιλαδέλφεια, με σταθμό στην πλατεία Πατριάρχου, πλησίον του νέου γηπέδου.

Tags: