Πρόσθετα τροφίμων: Μας παχαίνουν ακόμη κι όταν κάνουμε δίαιτα!

Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης και για να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής πολλών τροφίμων που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, όπως σε παγωτά και σε ντρέσινγκ σαλάτας και σε κατεψυγμένα είδη. Στις ετικέτες όλων των επεξεργασμένων τροφίμων αναγράφονται μεταμφιεσμένα, με τα ονόματα λεκιθίνη, πολυοσορβικό 80, καραγενάνη, πολυγλυκερόλες, κ.α.

Νέες έρευνες δείχνουν πως τα συστατικά αυτά ενδεχομένως να συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας, σε σύνδρομα του μεταβολισμού και στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου παρεμβαίνοντας στα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα πρόσθετα τροφίμων, σε καμία περίπτωση δεν είναι η μόνη αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όμως είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει και στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Η πρόσφατη, μεγάλη αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη γενετική. Η γενετική του ανθρώπου δεν έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οπότε τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνα όσο νομίζουμε και η χρήση τους πρέπει να εξετάζεται με προσοχή.