Πρόβλημα στο Μαυροβούνιο από τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Η Μίνα Μπράγιοβιτς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (SZO) στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ από άτομα άνω των 15 ετών στην Ευρώπη είναι 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως. Όμως οι πολίτες του Μαυροβουνίου ξεπερνούν το μέσο όρο. Οι Μαυροβούνιοι καταναλώνουν επίσημα ετησίως, κατά μέσο όρο, 13 λίτρα αλκοόλ, ποσότητα που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια συζήτησης, με θέμα τον έγκαιρο εντοπισμό της κατάχρησης αλκοόλ. Το ανησυχιτικό όμως είναι πως εκτός από τα επίσημα στοιχεία, το αλκοόλ που καταναλώνεται παράνομα ανέρχεται σε 4,7 επιπλέον λίτρα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μπράγιοβιτς, "η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται στενά με την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών και μαζί με το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου του σύγχρονου ανθρώπου". Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ έφθασαν σε επίπεδα συναγερμού, τόνισε επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου πίνουν πολύ αλκοόλ και ότι αυτό συμβάλλει στη γέννηση προβλημάτων υγείας και σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Ο Μενσούντ Γκρμποβιτς (υφυπουργός Υγείας) είπε πως ο αλκοολισμός είναι η τρίτη αιτία ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Σημείωσε ότι πρόσφατα υιοθετήθηκε Εθνική Στρατηγική Αποτροπής της Κατάχρησης Αλκοόλ και Διαταραχών Προκληθέντων από το Αλκοόλ για την περίοδο 2013-2020, η οποία είναι η πρώτη στρατηγική πράξη στο πεδίο της χρήσης αλκοόλ και των επιζήμιων συνεπειών του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 11,7% των ανδρών και το 31,3% των γυναικών στο Μαυροβούνιο δεν κατανάλωσε ποτέ αλκοόλ.

Tags: