Ποια η Διαφορά μεταξύ Υιοθεσίας και Αναδοχής;

Με ευκαιρία την έκκληση του αναρρωτηρίου Πεντέλης για εθελοντές και για αναδόχους γονείς, αναρωτηθήκαμε: ποια η διαφορά μεταξύ Υιοθεσίας και Αναδοχής;

Η υιοθεσία είναι ένας νομικά θεσμοθετημένος θεσμός παιδικής προστασίας, που εξασφαλίζει την μόνιμη κοινωνική αποκατάσταση ενός παιδιού. Βασική προϋπόθεση για την υιοθεσία ενός παιδιού είναι να έχουν γίνει οι απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στο νομικό καθεστώς του παιδιού.(να έχει συναινέσει ο βιολογικός γονέας, να έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια ή η γονική μέριμνα από τους βιολογικούς γονείς, ή να αναπληρώνεται η συναίνεση των βιολογικών γονέων)

Η αναδοχή είναι ένας επίσης θεσμοθετημένος νομικά θεσμός παιδικής προστασίας, που εξασφαλίζει για ένα παιδί την σταθερότητα και την ασφάλεια ενός οικογενειακού περιβάλλοντος. Στην περίπτωση της αναδοχής δεν υπάρχει η μόνιμη αποκατάσταση του παιδιού, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση μια μακροχρόνια αναδοχή να ολοκληρωθεί με τον θεσμό της υιοθεσίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι «σκαλοπάτι για την υιοθεσία ενός παιδιού». Επίσης στον θεσμό της αναδοχής ένα παιδί μπορεί να μην είναι νομικά ελεύθερο όπως στην υιοθεσία, γιατί οι βιολογικοί γονείς μπορεί να έχουν την επιμέλειά του και να μην συναινούν στην υιοθεσία του.