Ποιές τροφές που θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας;

Κατ' αρχής, για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας, πρέπει να ξέρουμε τι είναι. Λοιπόν, ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών διαδικασιών που συντελούνται στον οργανισμό με σκοπό τη διατήρησή του στη ζωή, την ανάπτυξη, την κίνηση και την πέψη, καθώς και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα σημεία όπου απαιτούνται.

Στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την ταχύτητα του μεταβολισμού τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού είναι το φύλο, το ύψος, η ηλικία, τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, η άσκηση και η διατροφή. Για να εκτοξεύσετε τον μεταβολισμό σας, καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τις εξής τροφές:

Καυτερή πιπεριά
Η καυτερή πιπεριά (γνωστή και ως τσίλι) περιέχει ως συστατικό τη λεγόμενη καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των καύσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς, καθώς και των παραγώγων της, όπως είναι η σος ταμπάσκο, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του μεταβολισμού ακόμα και 2 ώρες μετά το γεύμα. Η καυτερή πιπεριά θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά, αφού, βάσει ερευνών, όταν καταναλώνουμε καψαϊκίνη στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος, η δραστική αυτή ουσία μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους στον λιπώδη ιστό και να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους.

Ξίδι
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το οξικό οξύ, συστατικό του ξιδιού, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια λιπώδους ιστού, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς ή η κουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό του γνωστού σε όλους μας κάρι, στο οποίο οφείλεται και το ζωηρό κίτρινο χρώμα του, συμβάλλει στον περιορισμό της αποθήκευσης λίπους.

Πράσινο τσάι
Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει σε ένα ποσοστό στην αύξηση του μεταβολισμού. Η συγκεκριμένη δράση του πράσινου τσαγιού αποδίδεται στις κατεχίνες που περιέχει, τα αντιοξειδωτικά δηλαδή συστατικά που φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της λιπόλυσης και της θερμογένεσης.