Η άσκηση φάρμακο κατά του άγχους!

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε άγχος, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας: τα προσωπικά, τα επαγγελματικά, τα οικονομικά κ.α.

Πολλοί επιλέγουν να επιλύουν τα προβλήματά τους και αναζητούν τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων προσπαθώντας να χαλαρώσουν, μιλώντας με τους άλλους ή επικρίνοντας τον εαυτό τους και προσπαθώντας να πειθαρχήσουν στα συναισθήματά τους. Επίσης, το άγχος αντιμετωπίζεται από πολλούς με προσευχή.

Μία ομάδα ερευνητών, ζήτησαν στατιστικά από τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά και ανέλυσαν το ιστορικό υγείας 40.000 Καναδών. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν τα στοιχεία να αφορούσαν ανθρώπους από 15 ετών και πάνω. Η ενθάρρυνση των ατόμων να προτιμήσουν την άσκηση θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τα συνολικά επίπεδα στρες και να βελτιώσει τη γενική υγεία και την ευημερία, δήλωσε ο δρ Cairney.

«Γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα του άγχους είναι υψηλά μεταξύ των Καναδών, αλλά, τελικά, η άσκηση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας. Η άσκηση, στην πραγματικότητα, είναι ο τρόπος που επιλέγει το ήμισυ του πληθυσμού και το ποσοστό αυτό είναι και ανησυχητικό και μικρό», δήλωσαν ο κύριος ερευνητής, JohnCairney, καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών της Συμπεριφοράς, και ο Michael G. DeGroote της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου McMaster.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Φυσικής Δραστηριότητας και της Υγείας» (Journal of Physical Activity and Health), διαπίστωσε, επίσης, ότι οι νεότεροι, οι πιο μορφωμένοι και οι πιο ενεργοί ενήλικοι, καθώς και οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν την άσκηση για την απελευθέρωση από το στρες. Επίσης, τα άτομα που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν την άσκηση για την καταπολέμηση του στρες ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν και άλλες θετικές στρατηγικές αντιμετώπισης, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ ή να χρησιμοποιούν ψυχοφάρμακα.

Από τις 13 στρατηγικές που προτιμήθηκαν για τη μείωση του άγχους, η άσκηση έρχεται όγδοη σε προτίμηση.