Επτά στους δέκα ασθενείς με κατάθλιψη δε λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 75% των ασθενών με κατάθλιψη δε λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία. Στο μεταξύ το παγκόσμιο κόστος της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 τρις δολάρια το χρόνο!

Η κατάθλιψη είναι το θέμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που όπως κάθε χρόνο εορτάζεται στις 7 Απριλίου. Ο αριθμός των ασθενών, που υποφέρουν από καταθλιπτικές διαταραχές έχει φθάσει πλέον τα 40 εκατ. και η επίπτωση κυμαίνεται από 3,8 έως 6,3% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ που αφορούν το έτος 2015.

Η κατάθλιψη είναι πολύ συνήθης και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε κάποια στιγμή της ζωής, αλλά η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς αναγνώριση και υποθεραπεύεται. Κατά τον ΠΟΥ, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να ανοίξουμε ένα ανοιχτό διάλογο για να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό στίγμα, γύρω από τη νόσο.

Η βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης δεν είναι μόνο να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την κατάθλιψη και να μειωθεί το στίγμα. Γι’ αυτό, ο ΠΟΥ είναι επικεφαλής μίας ενημερωτικής εκστρατείας με τίτλο: Κατάθλιψη: Ας συζητήσουμε (Depression: Let’s Talk).
Στόχος είναι ακριβώς να προσφέρει πληροφόρηση στο ευρύ κοινό για τις συνέπειες και τη διαχείριση της κατάθλιψης, αλλά και να παρέχει υποστήριξη σε όσους πάσχουν. Ακόμη, ο οργανισμός σημειώνει ότι το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι έχουμε στη διάθεσή μας φθηνές και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, που σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Από την άλλη, η νόσος προκαλεί μεγάλο οικονομικό βάρος στις σύγχρονες κοινωνίες. Σύμφωνα με μελέτη, που πραγματοποίησε ο ίδιος ο ΠΟΥ, παγκοσμίως, η νόσος προκαλεί επιβάρυνση, που ξεπερνά το 1 τρις δολάρια το χρόνο! Η μη λήψη μέτρων κοστίζει ακριβά στην κοινωνία μας κυρίως λόγω της απώλειας παραγωγικότητας από την απουσία από την εργασία και τη χαμηλότερη απόδοση των εργαζομένων.