Διατροφή και υγεία

Η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα θέλουν να ξέρουν τι τρώνε. Όμως, οι γνώσεις μας σχετικά με τη διατροφή, συχνά περιορίζονται στο ότι μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, που εδώ που τα λέμε, δεν είναι πάντα σωστά ή χωρίς συμφέρον!

Η διατροφή πλέον δεν είναι απλό πράγμα. Έχει γίνει στην κυριολεξία επιστήμη. Η επιστήμη της διατροφής ασχολείται με το τι τρόφιμα πρέπει να τρώμε, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας και την κατάσταση της υγείας μας.

Εξετάζει δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός απορροφά και χρησιμοποιεί τα συστατικά από τις τροφές και τα υγρά ώστε να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική λειτουργία του, για να προστατεύσει και να βελτιώσει την υγεία του.

Ασχολείται με θέματα ευρέος φάσματος, από απλό ενδιαφέρον για τη μελέτη των κλινικών νόσων που προκαλούνται από μια συγκεκριμένη διατροφική ανεπάρκεια, όπως π.χ. το σκορβούτο (προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C), μέχρι έμφαση σε πιο σύνθετες καταστάσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση. Σήμερα, η επιστήμη της διατροφής περιλαμβάνει την «πρόληψη της ασθένειας», στην οποία η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

Σε επόμενα άρθρα μας, θα δούμε περισσότερο το κομμάτι της σωστής διατροφής. Προσοχή: Αυτό δεν έχει να κάνει με δίαιτα για να χάσουμε κιλά, αλλά για να θωρακίσουμε την υγεία μας!