Δεν είστε υπναράδες- ίσως είστε απλά πιο ευφυείς!

Αν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι κάθε πρωί μη νιώθετε άσχημα. Μια παλιότερη μελέτη ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα και φτιάχνει τη διάθεση όσων δεν πετάγονται από το κρεβάτι μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι! Η μελέτη με τίτλο 'Why Night Owls Are More Intelligent ' (Γιατί οι ξενύχτηδες είναι πιο ευφυείς) δημοσιεύτηκε το 2009 και η κατάληξή της είναι πως το να ελέγχει κανείς την ώρα που θα κοιμηθεί και θα ξυπνήσει αποτελεί ένδειξη ευφυίας.

Το κουμπί snooze στο ξυπνητήρι είναι σχετικά πρόσφατη εφεύρεση και είναι κάτι για το οποίο δεν μας έχει προετοιμάσει η ανθρώπινη εξέλιξη. Το να μπορείς να πατήσεις το snooze, να χτυπήσει δηλαδή ξανά το ξυπνητήρι σε λίγα λεπτά, είναι ένας νέος τρόπος ύπνου και όσοι το χρησιμοποιούν φαίνεται πως είναι πιο έξυπνοι και αποτελεσματικοί, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης Satoshi Kanazawa και Kaja Perina.

Οι άνθρωποι που ελέγχουν τον ύπνο τους, εκείνοι που αγνοούν τον κανόνα που συμβουλεύει να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι αμέσως μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι και υιοθετούν μια συμπεριφορά πιο "φιλική" με τον οργανισμό, δηλαδή να ξυπνάνε σταδιακά, είναι -σύμφωνα πάντα με τη μελέτη- πιο πιθανό να διαθέτουν δύο ακόμη θετικά χαρακτηριστικά: Να ακολουθούν τις φιλοδοξίες και να λύνουν πιο εύκολα τα προβλήματά τους χωρίς τη βοήθεια τρίτων. Σύμφωνα με τους Kanazawa και Perina, αυτό τους κάνει πιο δημιουργικούς και ανεξάρτητους.

Η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίχτηκε από μία αντίστοιχη του 1998 που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, η οποία παρακολούθησε την κοινωνικοοικονομική κατάσταση 1.229 ανθρώπων σε συνάρτηση με τις συνήθειές τους στον ύπνο. Η μελέτη αυτή έδειξε πως εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο μετά τις 11 το βράδυ και σηκώνονταν μετά τις 8 το πρωί κέρδιζαν περισσότερα χρήματα και δήλωναν ευχαριστημένοι από τον τρόπο ζωής τους.

Παρά το γεγονός πως το δημιουργικό, ευφυές κομμάτι του μυαλού σας μπορεί να λειτουργεί καλύτερα όταν κοιμάστε περισσότερες ώρες και δεν "βιάζετε" το σώμα σας να ξυπνήσει μέσα σε 1-2 λεπτά, οι ειδικοί δεν υπερθεματίζουν τον υπερβολικό ύπνο. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό National Sleep Foundation, οι ενήλικες χρειάζονται επτά με εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να ζουν υγιεινά και να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις εγκεφαλικές τους ικανότητες.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύουν όλα τα παραπάνω, η ουσία όμως είναι πως μπορείτε να αναβάλετε για 5 ή 10 λεπτά τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι σας χωρίς να νιώθετε τύψεις!