Αυτοί είναι οι 7 λόγοι που κρυώνεις και τουρτουρίζεις πολύ!

Σίγουρα έχεις συναντήσει ανθρώπους που νιώθουν να κρυώνουν ακόμη κι αν ο θερμοστάτης είναι στο 25! Κυρίως οι γυναίκες έχουν την τάση να αισθάνονται περισσότερο το κρύο από ότι οι άνδρες, επειδή διατηρούν περισσότερη θερμότητα γύρω από τα ζωτικά τους όργανα, αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια παγωμένα. Αλλά μπορεί κι εσύ να τριγυρνάς στο σπίτι με μια κουβέρτα και σκούφο στο κεφάλι επειδή κρυώνεις και τρέμεις από την παγωνιά. Αν ωστόσο τα καλοριφέρ είναι αναμμένα στο φουλ και εσύ τουρτουρίζεις, ακόμη και κάτω από τα σκεπάσματα, αυτοί είναι οι 7 λόγοι που κρυώνεις πολύ.

1 Έχεις χαμηλό σωματικό λίπος: κι αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι το κρύο περισσότερο από άλλους ανθρώπους επειδή έχεις μειωμένη... μόνωση. Αν έχεις αναπτυγμένη μυϊκή μάζα έχεις πιο γρήγορο μεταβολισμό και καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) επομένως έχεις και καλύτερη κυκλοφορία αίματος επειδή οι δύο αυτές διαδικασίες βοηθούν το σώμα να παραμένει ζεστό. Αντίθετα, εάν έχεις χαμηλό μεταβολισμό είναι πιο πιθανό να κρυώνεις ακόμη κι όταν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες.
 
2 Δεν κοιμάσαι καλά ή αρκετά: Όταν είσαι κουρασμένος επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου και η κυκλοφορία του αίματος. 
 
3 Δεν πίνεις πολύ νερό: Η ήπια αφυδάτωση είναι μια πιθανή αιτία. Το νερό βοηθά το σώμα σου να διατηρεί τη θερμότητά του. Άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου και πίνε το αργά. 
 
4 Έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή βιταμίνης Β12: Και τα δύο παίζουν ρόλο στην ικανότητα του σώματός σου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία.

5 Έχεις ωορρηξία: Η ευαισθησία στο κρύο μπορεί να οφείλεται στη λειτουργία των γυναικείων ορμονών –τα οιστρογόνα συγκεκριμένα. Τα οιστρογόνα ενεργοποιούν το μηχανισμό που αποκόπτει τη ροή αίματος προς τα άκρα και για το λόγο αυτό πολλές γυναίκες έχουν ρίγη κατά τα στάδια του κύκλου που τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πιο υψηλά, δηλαδή τις ημέρες της ωορρηξίας.
 
6 Είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού: Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), οι μεταβολικές διεργασίες επιβραδύνονται σημαντικά.
 
7 Εάν συνήθως παγώνουν τα χέρια και τα πόδια σου μπορεί να οφείλεται σε κάποιο κυκλοφορικό πρόβλημα. Κάποια καρδιαγγειακή νόσος είναι μια πιθανή ένοχος, όπως είναι η νόσος του Raynaud.
 
Τι να κάνεις

Γυμνάσου: Οποιαδήποτε μορφή άσκησης βοηθά να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να ζεσταθεί το σώμα σου ενώ ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και αυξάνει τη μυική μάζα.
 
Φάε ισορροπημένα: η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του αγγειακού συστήματος.
 
Κάνε μία αιματολογική εξέταση: Αν νιώθεις ότι κρυώνεις συνέχεια, αξίζει μια επίσκεψη στο γιατρό σου (σε παθολόγο ή ενδοκρινολόγο) ο οποίος μέσω της αιματολογικής εξέτασης μπορεί να εντοπίσει τις ενδείξεις εκείνες που να εξηγούν τα συχνά ρίγη και το γεγονός ότι κρυώνεις.

πηγή