Αποδοτικότερη η άσκηση όταν γίνεται από ζευγάρια!

Όλοι θέλουν να γυμναστούν. Ακόμα κι αυτοί που δεν το κάνουν τελικά ποτέ. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που ξεκινούν να ασκούνται αλλά σταματούν. Ακριβώς αυτή η συμπεριφορά έγινε αντικείμενο μελετών.

Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια μπορούν να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλο στην άσκηση και τη βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι το ζευγάρι θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, είτε λόγω μίμησης ή ακόμα και από ενοχή. Έτσι, όταν ο ένας σύντροφος εμπλέκει τον εαυτό του ή τον εαυτό της σε φυσική δραστηριότητα και άσκηση, ο άλλος είναι πιθανό να ακολουθήσει.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να κάνουμε γυμναστική μέτριας έντασης τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα ή τουλάχιστον 75 λεπτά γυμναστική έντονης έντασης. Η τωρινή έρευνα έδειξε ότι όταν μια γυναίκα βρει ένα αθλητικό ταίρι, έχει 40% πιθανότητες να αρχίσει και εκείνη την γυμναστική, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων ο σύντροφος παραμένει αδρανής. Το ανάλογο ποσοστό στους άντρες φτάνει το 70%.

Η δύναμη της συντροφικότητας έχει αποδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά της σε διάφορες μελέτες (μείωση του στρες, αύξηση ορίου ζωής, μείωση καρδιαγγειακών προβλημάτων).